LENCANA WAJIB PENUNGGANG BASIKAL (PENGAKAP KANAK-KANAK)

 
Lencana ini diberi kepada Ahli Pengakap Kanak-kanak sebagai mengakui pengetahuan dan kesungguhan dalam berbasikal dengan mengetahui undang-undang jalanraya, menjaga dan membaiki kerosakan kecil basikal dan mengamalkan peraturan berbasikal yang betul. 


Untuk lulus Lencana Penunggang Basikal seseorang Pengakap Kanak-kanak itu perlu lulus ujian seperti berikut: 

 1. Menyatakan 4 undang-undang jalanraya semasa berbasikal

 2. Mengetahui dan menyatakan kepada penilai 10 peraturan semasa menunggang basikal

 3. Menunjukkan cara memberi isyarat tangan semasa berbasikal

 4. Menyebutkan 10 perkara yang menyebabkan kemalangan semasa berbasikal.

 5. Menjaga basikal seperti membaiki kerosakan kecil dan menjaga kebersihannya.

 6. Menunggang basikal dengan diperhatikan oleh Penilai / Pemeriksa mengikut jalan yang ditetapkan dan cukup faham mengenai peraturan jalanraya bagi penunggang basikal dan mengetahui undang-undang jalanraya yang ditetapkan bagi penunggang basikal termasuk penggunaan jalan simpang, bulatan dan lintasan pejalan kaki.


 1. Maklumat diri

 2. Ahli 6 Sekawan                                    

 3. Menyatakan 4 undang-undang jalanraya semasa berbasikal

 4. Nyatakan 10 peraturan semasa menunggang basikal.

 5. Menunjuk cara memberi isyarat tangan semasa berbasikal.

 6. Menyebutkan 10 perkara yang menyebabkan kemalangan semasa berbasikal.

 7. Gambar menjaga basikal seperti membaiki kerosakkan kecil dan menjaga kebersihannya.

 8. Gambar menunggang basikal 

 9. Peraturan jalanraya bagi penunggang basikal dan mengetahui undang-undang jalanraya yang ditetapkan bagi penunggang basikal termasuk penggunaan jalan simpang, bulatan dan lintasan pejalan kaki.

 10. Pautan url (url link) video anda yang dimuat naik ke saluran YouTube mesti dituliskan ke dalam buku log dan boleh diakses semasa pengujian dijalankan.

 11. Setelah lulus lencana lekatkan salinan sijil lulus lencana dalam buku log.FOKUS TUGASAN (1)


Menyiapkan Buku Log
 1. Anda perlu menyiapkan buku log bagi Lencana ini (sama ada melalui pembelajaran sendiri dengan mencari maklumat melalui internet atau menggunakan aplikasi google meet atau zoom bersama pemimpin anda).
Mempersembahkan Buku Log
 1. Buku log perlu lengkap dan ditunjukkan kepada pemimpin anda sama ada menggunakan aplikasi Whatsapp video call atau google meet atau zoom.
Ujian lisan
 1. Pemimpin perlu menguji ahli Pengakap secara lisan ketika sesi bersama ahli Pengakap dengan menggunakan aplikasi Whatsapp video call atau google meet atau zoom.
Ujian Praktikal
 1. Anda perlu memuat naik video anda sendiri yang jelas kelihatan muka anda ke saluran YouTube anda sedang melakukan aktiviti praktikal kepengakapan contoh seperti aktiviti kemahiran, berbasikal, melakukan ujian kawad kaki, berenang, melukis dan sebagainya. Pautan (link) url perlu dikongsikan dan ditulis dalam buku log anda dan boleh diakses sepanjang masa.
 2. Perkara di bawah WAJIB divideokan dan dimuat naik ke saluran YouTube anda dan boleh diakses oleh pengunjung terutamanya Pemimpin anda (rujuk panduan bagaimana cara memuat naik video ke YouTube). Video anda perlu nampak muka anda menunjukkan cara:
 • Menunggang basikal;
 • Memberi isyarat tangan semasa berbasikal;
 • Membasuh basikal.


FOKUS TUGASAN (2)

Ujian Teori Secara Dalam Talian

 1. Anda perlu menjawab soalan teori yang telah disediakan oleh Jawatankuasa Program Negeri Selangor seperti dalam pautan (link) berikut.
 2. Ahli Pengakap DIGALAKKAN menggunakan EMAIL GOOGLE CLASSROOM (DL KPM) atau sebarang email penjaga anda untuk daftar mula tugasan ini.
 3. Anda dikehendaki menjawab soalan teori tersebut berdasarkan bahan rujukan sedia ada.
Markah Lulus
 1. Jawatankuasa Program Negeri menetapkan markah lulus Ujian Teori tersebut adalah 80%.
 2. e-Sijil Penyertaan Ujian Teori dalam talian akan diberikan sekiranya anda berjaya mendapat markah 80% dan ke atas sahaja.
 3. Anda boleh ulang semula menjawab soalan jika perlu. Tiada had percubaan.
e-Sijil Penyertaan
 1. Anda perlu melekatkan e-Sijil Penyertaan dalam buku log anda sebagai pengesahan anda telah menjalankan ujian teori bagi lencana ini.

Catat Ulasan

0 Ulasan