LENCANA PENGEMBARA (KEPANDAIAN - KATEGORI PENGETAHUAN) PENGAKAP MUDALencana ini diberi kepada Ahli Pengakap Muda sebagai mengakui pengetahuan dalam mengembara seperti berjalan kaki, berbasikal, berperahu atau berakit, mengetahui persediaan dan langkah-langkah keselamatan semasa mengembara dan melakukan aktiviti pengembaraan bersama sejauh 10km dengan panduan kompas dan peta.Untuk lulus ujian ini, ahli Pengakap Muda itu perlu:

 1. Mengembara dengan berjalan kaki, berbasikal, berperahu atau berakit bersama-sama dua orang Pengakap dalam masa sekurang-kurangnya 2 hari 1 malam ke suatu tempat yang belum pernah dilawati dengan membawa alatan dan bekalan yang cukup.

 2. Mengetahui persediaan suatu pengembaraan serta menyusun alatan berkenaan dengan rapi.

 3. Merancangkan satu projek berhubung dengan pengembaraan tersebut dan membuat peta mengandungi semua jalan kampung dan taliair dalam lingkungan dua kilometar daripada satu tanda. Menunjukkan rancangan itu kepada Penilai bagi kelulusannya selepas itu menjalankan pengembaraan itu seorang diri atau bersama seorang Pengakap lain.

 4. Mengembara dengan seorang Pengakap lain sejauh 10 km dengan berpandukan kepada kompas dan peta sahaja. 1. Maklumat diri

 2. 8-10 orang ahli patrolnya

 3. Laporan lengkap dan gambar anda bersama rakan mengembara dengan berjalan kaki, berbasikal, berperahu atau berakit bersama-sama dua orang Pengakap dalam masa sekurang-kurangnya 2 hari 1 malam ke suatu tempat yang belum pernah dilawati dengan membawa alatan dan bekalan yang cukup;

 4. Menerangkan dalam buku log berkenaan persediaan suatu pengembaraan serta menyusun alatan berkenaan dengan rapi;

 5. Rancangan satu projek berhubung dengan pengembaraan tersebut dan membuat peta mengandungi semua jalan kampung dan taliair dalam lingkungan dua kilometar daripada satu tanda;

 6. Laporan lengkap dan gambar anda bersama rakan mengembara sejauh 10 km dengan berpandukan kepada kompas dan peta sahaja;

 7. Pautan url (url link) video anda yang dimuat naik ke saluran YouTube mesti dituliskan ke dalam buku log dan boleh diakses semasa pengujian dijalankan; dan

 8. Setelah lulus lencana, lekatkan salinan sijil lencana dalam buku log anda.FOKUS TUGASAN (1)


Menyiapkan Buku Log
 1. Anda perlu menyiapkan buku log bagi Lencana ini (sama ada melalui pembelajaran sendiri dengan mencari maklumat melalui internet atau menggunakan aplikasi google meet atau zoom bersama pemimpin anda).
Mempersembahkan Buku Log
 1. Buku log perlu lengkap dan ditunjukkan kepada pemimpin anda sama ada menggunakan aplikasi Whatsapp video call atau google meet atau zoom.
Ujian lisan
 1. Pemimpin perlu menguji ahli Pengakap secara lisan ketika sesi bersama ahli Pengakap dengan menggunakan aplikasi Whatsapp video call atau google meet atau zoom.
Ujian Praktikal
 1. Anda perlu memuat naik video anda sendiri yang jelas kelihatan muka anda ke saluran YouTube anda sedang melakukan aktiviti praktikal kepengakapan contoh seperti aktiviti kemahiran, berbasikal, melakukan ujian kawad kaki, berenang, melukis dan sebagainya. Pautan (link) url perlu dikongsikan dan ditulis dalam buku log anda dan boleh diakses sepanjang masa.
 2. Perkara di bawah WAJIB divideokan dan dimuat naik ke saluran YouTube anda dan boleh diakses oleh pengunjung terutamanya Pemimpin anda (rujuk panduan bagaimana cara memuat naik video ke YouTube). Video anda perlu nampak muka anda menunjukkan cara:
   1. Anda sedang menyusun 'haversack' sebelum melakukan pengembaraan; dan
   2. Pengembaraan anda bersama rakan anda.

FOKUS TUGASAN (2)

Ujian Teori Secara Dalam Talian
 1. Anda perlu menjawab soalan teori yang telah disediakan oleh Jawatankuasa Program Negeri Selangor seperti dalam pautan (link) berikut.
 2. Ahli Pengakap DIGALAKKAN menggunakan EMAIL GOOGLE CLASSROOM (DL KPM) atau sebarang email penjaga anda untuk daftar mula tugasan ini.
 3. Anda dikehendaki menjawab soalan teori tersebut berdasarkan bahan rujukan sedia ada.
Markah Lulus
 1. Jawatankuasa Program Negeri menetapkan markah lulus Ujian Teori tersebut adalah 80%.
 2. e-Sijil Penyertaan Ujian Teori dalam talian akan diberikan sekiranya anda berjaya mendapat markah 80% dan ke atas sahaja.
 3. Anda boleh ulang semula menjawab soalan jika perlu. Tiada had percubaan.
e-Sijil Penyertaan
 1. Anda perlu melekatkan e-Sijil Penyertaan dalam buku log anda sebagai pengesahan anda telah menjalankan ujian teori bagi lencana ini.
Catat Ulasan

0 Ulasan