LENCANA PEMADAM API (KEPANDAIAN - KATEGORI PERKHIDMATAN) PENGAKAP MUDALencana ini diberi kepada Ahli Pengakap Muda sebagai mengakui perkhidmatan dalam perkara berhubung dengan tindakan semasa kebakaran, berkebolehan dalam menggunakan peralatan memadam kebakaran.


Untuk lulus ujian ini, ahli Pengakap Muda itu perlu:

 1. Mengetahui tugas Pasukan Bomba dan Penyelamat Tempatan;
 2. Memahami bahaya api dan mengetahui tindakan mencegah kebakaran di rumah mengenai semua jenis alat pemanas khususnya pemanas yang menggunakan minyak dan bahan pembakar terbuka, pemanas elektrik, bahan pembakar khasnya mancis, wayar elektrik, fius dan lain-lain alat; penggunaan alat gas dan minyak petrol; pengawasan bunga api, lilin, unggun api, perhiasan rumah;
 3. Merancangkan persediaan mencegah kebakaran bagi sesuatu perhimpunan Pengakap atau seumpamanya termasuk peraturan tempat duduk. Mengetahui sebab persediaan sedemikian perlu;
 4. Mengetahui bahaya api dalam perkhemahan dan persediaan mencegah kebakaran, mengetahui punca kebakaran belukar, lalang dan tahu bagaimana mengawal kejadian itu;
 5. Menerangkan apa dan mengapa tindakan mesti diambil apabila berlakunya kebakaran di dalam dan di luar rumah. Mengetahui cara memanggil pihak Bomba dan segala peraturan yang seharusnya diikuti. Mengetahui apa jua yang berlaku dari masa memanggil pihak Bomba sehingga mereka menerima pangilan itu dan sebab tindakan sedemikian diambil.
 6. Mengetahui :-
   1. Kerja mencegah kebakaran dengan menggunakan baldi berderat.
   2. Cara menggunakan pam kaki (stirmup pump) dan pam tangan.
   3. Cara menggunakan pemadam api seperti air, asid soda, gas cartridge'. Karbon tetraklorida dan buih, serta mengetahui Jenis pemadam yang sesuai mengawal jenis api yang tertentu.
 7. Mengendali seorang yang terbakar pakaian di badannya.
 1. Maklumat diri
 2. 8-10 orang ahli patrolnya;
 3. Menyenaraikan tugas Pasukan Bomba dan Penyelamat Tempatan;
 4. Menerangkan bahaya api dan mengetahui tindakan mencegah kebakaran di rumah mengenai semua jenis alat pemanas khususnya pemanas yang menggunakan minyak dan bahan pembakar terbuka, pemanas elektrik, bahan pembakar khasnya mancis, wayar elektrik, fius dan lain-lain alat; penggunaan alat gas dan minyak petrol; pengawasan bunga api, lilin, unggun api, perhiasan rumah (berikan contoh-contoh bergambar);
 5. Merancangkan persediaan mencegah kebakaran bagi sesuatu perhimpunan Pengakap atau seumpamanya termasuk peraturan tempat duduk. Mengetahui sebab persediaan sedemikian perlu;
 6. Mengetahui bahaya api dalam perkhemahan dan persediaan mencegah kebakaran, mengetahui punca kebakaran belukar, lalang dan tahu bagaimana mengawal kejadian itu;
 7. Menerangkan apa dan mengapa tindakan mesti diambil apabila berlakunya kebakaran di dalam dan di luar rumah. Mengetahui cara memanggil pihak Bomba dan segala peraturan yang seharusnya diikuti. Mengetahui apa jua yang berlaku dari masa memanggil pihak Bomba sehingga mereka menerima pangilan itu dan sebab tindakan sedemikian diambil;
 8. Mengetahui dengan menulis laporan bergambar berkenaan:-
   1. Kerja mencegah kebakaran dengan menggunakan baldi berderat.
   2. Cara menggunakan pam kaki (stirmup pump) dan pam tangan.
   3. Cara menggunakan pemadam api seperti air, asid soda, gas cartridge'. Karbon tetraklorida dan buih, serta mengetahui Jenis pemadam yang sesuai mengawal jenis api yang tertentu.
 9. Mengendali seorang yang terbakar pakaian di badannya; dan
 10. Pautan url (url link) video anda yang dimuat naik ke saluran YouTube mesti dituliskan ke dalam buku log dan boleh diakses semasa pengujian dijalankan.
 11. Setelah lulus lencana, lekatkan salinan sijil lencana dalam buku log anda.

FOKUS TUGASAN (1)


Menyiapkan Buku Log
 1. Anda perlu menyiapkan buku log bagi Lencana ini (sama ada melalui pembelajaran sendiri dengan mencari maklumat melalui internet atau menggunakan aplikasi google meet atau zoom bersama pemimpin anda).
Mempersembahkan Buku Log
 1. Buku log perlu lengkap dan ditunjukkan kepada pemimpin anda sama ada menggunakan aplikasi Whatsapp video call atau google meet atau zoom.
Ujian lisan
 1. Pemimpin perlu menguji ahli Pengakap secara lisan ketika sesi bersama ahli Pengakap dengan menggunakan aplikasi Whatsapp video call atau google meet atau zoom.
Ujian Praktikal
 1. Anda perlu memuat naik video anda sendiri yang jelas kelihatan muka anda ke saluran YouTube anda sedang melakukan aktiviti praktikal kepengakapan contoh seperti aktiviti kemahiran, berbasikal, melakukan ujian kawad kaki, berenang, melukis dan sebagainya. Pautan (link) url perlu dikongsikan dan ditulis dalam buku log anda dan boleh diakses sepanjang masa.
 2. Perkara di bawah WAJIB divideokan dan dimuat naik ke saluran YouTube anda dan boleh diakses oleh pengunjung terutamanya Pemimpin anda (rujuk panduan bagaimana cara memuat naik video ke YouTube). Video anda perlu nampak muka anda menunjukkan:
   1. Cara membuat persediaan mencegah kebakaran bagi sesuatu perhimpunan Pengakap atau seumpamanya termasuk peraturan tempat duduk. Mengetahui sebab persediaan sedemikian perlu; dan
   2. Menunjukkan cara mengendali seorang yang terbakar pakaian di badannya.

FOKUS TUGASAN (2)


Ujian Teori Secara Dalam Talian
 1. Anda perlu menjawab soalan teori yang telah disediakan oleh Jawatankuasa Program Negeri Selangor seperti dalam pautan (link) berikut.
 2. Ahli Pengakap DIGALAKKAN menggunakan EMAIL GOOGLE CLASSROOM (DL KPM) atau sebarang email penjaga anda untuk daftar mula tugasan ini.
 3. Anda dikehendaki menjawab soalan teori tersebut berdasarkan bahan rujukan sedia ada.
Markah Lulus
 1. Jawatankuasa Program Negeri menetapkan markah lulus Ujian Teori tersebut adalah 80%.
 2. e-Sijil Penyertaan Ujian Teori dalam talian akan diberikan sekiranya anda berjaya mendapat markah 80% dan ke atas sahaja.
 3. Anda boleh ulang semula menjawab soalan jika perlu. Tiada had percubaan.
e-Sijil Penyertaan
 1. Anda perlu melekatkan e-Sijil Penyertaan dalam buku log anda sebagai pengesahan anda telah menjalankan ujian teori bagi lencana ini.
Catat Ulasan

0 Ulasan