LENCANA PELIHAT (KEPANDAIAN - KATEGORI PENGETAHUAN) PENGAKAP MUDA
Lencana ini diberi kepada Ahli Pengakap Muda sebagai mengakui pengetahuan dalam mengenali pelbagai jenis objek dalam permainan Kim, mengenali pelbagai jenis tapak kaki binatang, burung dan melakukan aktiviti menjejajak di suatu kawasan yang belum pernah dilalui sejauh 1.5 km.

Untuk lulus ujian ini, ahli Pengakap Muda itu perlu:

 1. Dalam Permainan Kim, mengingati 20 daripada 25 jenis benda yang berlainan selepas melihatnya selama satu minit. Ujian itu hendaklah dibuat dua kali berturut-turut dan setiap jenis benda hendaklah dinyatakan dengan jelas;

 2. Mengenali 8 daripada 10 jenis bunyi yang senang dengan mendengarnya sahaja;

 3. Membuat laporan lisan kurang daripada satu minĂ­t berkenaan dengan satu kejadian yang dilakonkan melibatkan 3 orang pelakon. Laporan itu, mestilah mengandungi kenyataan yang penuh berkenaan dengan seorang daripada yang tiga itu yang dipilih oleh Penilai;

 4. Membuat enam acuan plaster jejak burung, binatang (dua daripadanya hendaklah mengenai burung atau binatang liar) dan kesan-kesan tayar motokar atau basikal. Semua acuan hendaklah dibuat oleh Pengakap sendiri dengan meletakkan label tarikh dan tempat spesimen diambilnya dengan betul dan terang; dan

 5. Mengikuti satu jejak di kawasan yang belum pernah dilalui sejauh 1.5 kilometer yang mengandungi sekurang-kurangnya 25 jenis kesan binatang, kenderaan dan lain-lain. 1. Maklumat diri

 2. 8-10 orang ahli patrolnya;

 3. Laporan dan gambar anda bermain Permainan Kim;

 4. Laporan 8 daripada 10 jenis bunyi yang senang dengan mendengarnya sahaja.

 5. Membuat laporan berkenaan cerita berangkai untuk satu kejadian yang dilakonkan melibatkan 3 orang pelakon. Laporan itu, mestilah mengandungi kenyataan yang penuh berkenaan dengan seorang daripada yang tiga itu yang dipilih oleh Penilai.

 6. Laporan dan gambar anda membuat enam acuan plaster jejak burung, binatang (dua daripadanya hendaklah mengenai burung atau binatang liar) dan kesan-kesan tayar motokar atau basikal. Semua acuan hendaklah dibuat oleh Pengakap sendiri dengan meletakkan label tarikh dan tempat spesimen diambilnya dengan betul dan terang.

 7. Laporan dan gambar anda mengikuti satu jejak di kawasan yang belum pernah anda lalui sejauh 1.5 kilometer yang mengandungi sekurang-kurangnya 25 jenis kesan binatang, kenderaan dan lain-lain;

 8. Pautan url (url link) video anda yang dimuat naik ke saluran YouTube mesti dituliskan ke dalam buku log dan boleh diakses semasa pengujian dijalankan; dan

 9. Setelah lulus lencana, lekatkan salinan sijil lencana dalam buku log anda.FOKUS TUGASAN (1)


Menyiapkan Buku Log
 1. Anda perlu menyiapkan buku log bagi Lencana ini (sama ada melalui pembelajaran sendiri dengan mencari maklumat melalui internet atau menggunakan aplikasi google meet atau zoom bersama pemimpin anda).
Mempersembahkan Buku Log
 1. Buku log perlu lengkap dan ditunjukkan kepada pemimpin anda sama ada menggunakan aplikasi Whatsapp video call atau google meet atau zoom.
Ujian lisan
 1. Pemimpin perlu menguji ahli Pengakap secara lisan ketika sesi bersama ahli Pengakap dengan menggunakan aplikasi Whatsapp video call atau google meet atau zoom.
Ujian Praktikal
 1. Anda perlu memuat naik video anda sendiri yang jelas kelihatan muka anda ke saluran YouTube anda sedang melakukan aktiviti praktikal kepengakapan contoh seperti aktiviti kemahiran, berbasikal, melakukan ujian kawad kaki, berenang, melukis dan sebagainya. Pautan (link) url perlu dikongsikan dan ditulis dalam buku log anda dan boleh diakses sepanjang masa.
 2. Perkara di bawah WAJIB divideokan dan dimuat naik ke saluran YouTube anda dan boleh diakses oleh pengunjung terutamanya Pemimpin anda (rujuk panduan bagaimana cara memuat naik video ke YouTube). Video anda perlu nampak muka anda menunjukkan cara:
   1. Anda dan rakan-rakan anda bermain permainan Kim; dan
   2. Anda menunjukkan cara membuat acuan plaster (plaster cast).

FOKUS TUGASAN (2)


Ujian Teori Secara Dalam Talian
 1. Anda perlu menjawab soalan teori yang telah disediakan oleh Jawatankuasa Program Negeri Selangor seperti dalam pautan (link) berikut.
 2. Ahli Pengakap DIGALAKKAN menggunakan EMAIL GOOGLE CLASSROOM (DL KPM) atau sebarang email penjaga anda untuk daftar mula tugasan ini.
 3. Anda dikehendaki menjawab soalan teori tersebut berdasarkan bahan rujukan sedia ada.
Markah Lulus
 1. Jawatankuasa Program Negeri menetapkan markah lulus Ujian Teori tersebut adalah 80%.
 2. e-Sijil Penyertaan Ujian Teori dalam talian akan diberikan sekiranya anda berjaya mendapat markah 80% dan ke atas sahaja.
 3. Anda boleh ulang semula menjawab soalan jika perlu. Tiada had percubaan.
e-Sijil Penyertaan
 1. Anda perlu melekatkan e-Sijil Penyertaan dalam buku log anda sebagai pengesahan anda telah menjalankan ujian teori bagi lencana ini.
Catat Ulasan

0 Ulasan