LENCANA PENGAIL (KEPANDAIAN - KATEGORI KEGEMARAN) PENGAKAP MUDALencana ini diberi kepada Ahli Pengakap Muda sebagai mengakui minat dan pengetahuan dalam peraturan keselamatan dalam air, tindakan yang perlu di ambil sebelum mengharunginya, mengail di pelbagai jenis air seperti laut, sungai, kolam dengan mempunyai rekod selama 3 bulan.Untuk lulus Lencana Pengail seseorang Pengakap Muda itu perlu lulus ujian dengan mempunyai rekod selama 3 bulan seperti berikut:
 1. Anda dikehendaki menerangkan tentang:
   1. Peraturan keselamatan dalam air;
   2. Memahami bahaya air;
   3. Mengetahui langkah-langkah yang perlu diambil sebelum mengharunginya.
 2. Mengail di air tawar atau air masin sekurang-kurangnya 6 kali dalam tempoh 3 bulan dengan menyimpan buku rekod:
   1. Jumlah tangkapan ikan;
   2. Jenis ikan yang ditangkap;
   3. Anggaran ukuran ikan yang ditangkap;
   4. Berat ikan yang ditangkap;
   5. Cara penangkapan ikan dibuat;
   6. Jenis umpan yang digunakan;
   7. Keadaan cuaca semasa penangkapan dibuat.
 3. Mengenali 12 jenis ikan tempatan yang direkodkan di dalam buku log.
 4. Menunjukkan dan menerangkan cara untuk melempar, membaling dan melabuhkan mata kail. Anda juga dikehendaki mengambil gambar foto untuk setiap pergerakan anda.
 5. Mengenali sekurang-kurangnya 6 jenis alat mengail seperti joran, batu ladung, takul, tali kail, mata kail dan lain-lain.
 1. Maklumat diri
 2. 8-10 orang ahli patrolnya
 3. Penerangan berkenaan:
   1. Peraturan keselamatan dalam air;
   2. Memahami bahaya air;
   3. Mengetahui langkah-langkah yang perlu diambil sebelum mengharunginya.
 4. Laporan dengan lengkap gambar anda mengail di air tawar atau air masin sekurang-kurangnya 6 kali dalam tempoh 3 bulan dengan menyimpan rekod seperti berikut dalam buku log anda:
   1. Gambar anda bersama ikan hasil tangkapan anda;
   2. Jumlah tangkapan ikan;
   3. Jenis ikan yang ditangkap;
   4. Anggaran ukuran ikan yang ditangkap;
   5. Berat ikan yang ditangkap;
   6. Cara penangkapan ikan dibuat;
   7. Jenis umpan yang digunakan;
   8. Keadaan cuaca semasa penangkapan dibuat.
 5. Gambar dan nama 12 jenis ikan tempatan yang direkodkan di dalam buku log.
 6. Gambar anda menunjuk dan menerangkan cara untuk melempar, membaling dan melabuhkan mata kail. Anda juga dikehendaki mengambil gambar foto untuk setiap pergerakan anda.
 7. Gambar dan penerangan sekurang-kurangnya 6 jenis alat mengail seperti joran, batu ladung, takul, tali kail, mata kail dan lain-lain;
 8. Pautan url (url link) video anda yang dimuat naik ke saluran YouTube mesti dituliskan ke dalam buku log dan boleh diakses semasa pengujian dijalankan; dan
 9. Setelah lulus lencana, lekatkan salinan sijil lencana dalam buku log anda.

FOKUS TUGASAN (1)

Menyiapkan Buku Log

 1. Anda perlu menyiapkan buku log bagi Lencana ini (sama ada melalui pembelajaran sendiri dengan mencari maklumat melalui internet atau menggunakan aplikasi google meet atau zoom bersama pemimpin anda).
Mempersembahkan Buku Log
 1. Buku log perlu lengkap dan ditunjukkan kepada pemimpin anda sama ada menggunakan aplikasi Whatsapp video call atau google meet atau zoom.
Ujian lisan
 1. Pemimpin perlu menguji ahli Pengakap secara lisan ketika sesi bersama ahli Pengakap dengan menggunakan aplikasi Whatsapp video call atau google meet atau zoom.
Ujian Praktikal
 1. Anda perlu memuat naik video anda sendiri yang jelas kelihatan muka anda ke saluran YouTube anda sedang melakukan aktiviti praktikal kepengakapan contoh seperti aktiviti kemahiran, berbasikal, melakukan ujian kawad kaki, berenang, melukis dan sebagainya. Pautan (link) url perlu dikongsikan dan ditulis dalam buku log anda dan boleh diakses sepanjang masa.
 2. Perkara di bawah WAJIB divideokan dan dimuat naik ke saluran YouTube anda dan boleh diakses oleh pengunjung terutamanya Pemimpin anda (rujuk panduan bagaimana cara memuat naik video ke YouTube). Video anda perlu nampak muka anda menunjukkan cara:
   1. Mengenali 12 jenis ikan tempatan yang direkodkan di dalam buku log.
   2. Anda menunjuk dan menerangkan cara untuk melempar, membaling dan melabuhkan mata kail. Anda juga dikehendaki mengambil gambar foto untuk setiap pergerakan anda.

FOKUS TUGASAN (2)

Ujian Teori Secara Dalam Talian

 1. Anda perlu menjawab soalan teori yang telah disediakan oleh Jawatankuasa Program Negeri Selangor seperti dalam pautan (link) berikut.
 2. Ahli Pengakap DIGALAKKAN menggunakan EMAIL GOOGLE CLASSROOM (DL KPM) atau sebarang email penjaga anda untuk daftar mula tugasan ini.
 3. Anda dikehendaki menjawab soalan teori tersebut berdasarkan bahan rujukan sedia ada.
Markah Lulus
 1. Jawatankuasa Program Negeri menetapkan markah lulus Ujian Teori tersebut adalah 80%.
 2. e-Sijil Penyertaan Ujian Teori dalam talian akan diberikan sekiranya anda berjaya mendapat markah 80% dan ke atas sahaja.
 3. Anda boleh ulang semula menjawab soalan jika perlu. Tiada had percubaan.
e-Sijil Penyertaan
 1. Anda perlu melekatkan e-Sijil Penyertaan dalam buku log anda sebagai pengesahan anda telah menjalankan ujian teori bagi lencana ini.
Catat Ulasan

0 Ulasan