LENCANA JURUBAHASA (KEPANDAIAN - KATEGORI PERKHIDMATAN) PENGAKAP MUDA

 


Lencana ini diberi kepada Ahli Pengakap Muda sebagai mengakui pengetahuan dan kesungguhan memberikan perkhidmatan sebagai Jurubahasa dengan mengetahui pelbagai jenis bahasa terjemahan yang betul, menulis satu karangan dengan menggunakan bahasa-bahasa tersebut.


Lulus ujian berikut dalam bahasa lain daripada bahasa ibunda:

 1. Berceramah dengan Pengakap atas tajuk yang diberi oleh Penilai selama sekurang-kurangnya 5 minit.
 2. Menulis satu karangan sekurang-kurangnya 150 patah perkataan atas tajuk yang diberi oleh Penilai.
 3. Menterjemahkan satu petikan daripada surat khabar atau majalah yang panjangnya lebih kurang 100 patah perkataan. (Pengakap diberi masa selama 10 minit untuk membaca senyap petikan tersebut).
 4. Anda perlu:-
   1. Menjadi jurubahasa kepada seorang pelawat luar negeri.
   2. Menulis sepucuk surat kepada satu Kumpulan Pengakap, atau sekolah atau  pertubuhan berkenaan dengan suatu lawatan.
            ATAU
   1. Berkirim-kiriman surat dalam jangkamasa yang tidak kurang daripada enam bulan dengan seorang Pengakap atau sahabat luar negeri yang sebaya.
 1. Maklumat diri
 2. 8-10 orang ahli patrolnya
 3. Laporan dan gambar anda memberi ceramah kepada ahli Pengakap atas tajuk yang diberi oleh Penilai selama sekurang-kurangnya 5 minit.
 4. Menulis satu karangan sekurang-kurangnya 150 patah perkataan atas tajuk yang diberi oleh Penilai.
 5. Menterjemahkan satu petikan daripada surat khabar atau majalah yang panjangnya lebih kurang 100 patah perkataan. (Pengakap diberi masa selama 10 minit untuk membaca senyap petikan tersebut).
 6. Laporan dan gambar anda:-
   1. Menjadi jurubahasa kepada seorang pelawat luar negeri.
   2. Menulis sepucuk surat kepada satu Kumpulan Pengakap, atau sekolah atau  pertubuhan berkenaan dengan suatu lawatan.
            ATAU
   1. Berkirim-kiriman surat dalam jangkamasa yang tidak kurang daripada enam bulan dengan seorang Pengakap atau sahabat luar negeri yang sebaya.
 1. Pautan url (url link) video anda yang dimuat naik ke saluran YouTube mesti dituliskan ke dalam buku log dan boleh diakses semasa pengujian dijalankan.
 2. Setelah lulus lencana, lekatkan salinan sijil lencana dalam buku log anda.

FOKUS TUGASAN (1)


Menyiapkan Buku Log
 1. Anda perlu menyiapkan buku log bagi Lencana ini (sama ada melalui pembelajaran sendiri dengan mencari maklumat melalui internet atau menggunakan aplikasi google meet atau zoom bersama pemimpin anda).
Mempersembahkan Buku Log
 1. Buku log perlu lengkap dan ditunjukkan kepada pemimpin anda sama ada menggunakan aplikasi Whatsapp video call atau google meet atau zoom.
Ujian lisan
 1. Pemimpin perlu menguji ahli Pengakap secara lisan ketika sesi bersama ahli Pengakap dengan menggunakan aplikasi Whatsapp video call atau google meet atau zoom.
Ujian Praktikal
 1. Anda perlu memuat naik video anda sendiri yang jelas kelihatan muka anda ke saluran YouTube anda sedang melakukan aktiviti praktikal kepengakapan contoh seperti aktiviti kemahiran, berbasikal, melakukan ujian kawad kaki, berenang, melukis dan sebagainya. Pautan (link) url perlu dikongsikan dan ditulis dalam buku log anda dan boleh diakses sepanjang masa.
 2. Perkara di bawah WAJIB divideokan dan dimuat naik ke saluran YouTube anda dan boleh diakses oleh pengunjung terutamanya Pemimpin anda (rujuk panduan bagaimana cara memuat naik video ke YouTube). Video anda perlu nampak muka anda menunjukkan:
   1. Berceramah di hadapan ahli Pengakap atas tajuk yang diberi oleh Penilai selama sekurang-kurangnya 5 minit.

FOKUS TUGASAN (2)


Ujian Teori Secara Dalam Talian
 1. Anda perlu menjawab soalan teori yang telah disediakan oleh Jawatankuasa Program Negeri Selangor seperti dalam pautan (link) berikut.
 2. Ahli Pengakap DIGALAKKAN menggunakan EMAIL GOOGLE CLASSROOM (DL KPM) atau sebarang email penjaga anda untuk daftar mula tugasan ini.
 3. Anda dikehendaki menjawab soalan teori tersebut berdasarkan bahan rujukan sedia ada.
Markah Lulus
 1. Jawatankuasa Program Negeri menetapkan markah lulus Ujian Teori tersebut adalah 80%.
 2. e-Sijil Penyertaan Ujian Teori dalam talian akan diberikan sekiranya anda berjaya mendapat markah 80% dan ke atas sahaja.
 3. Anda boleh ulang semula menjawab soalan jika perlu. Tiada had percubaan.
e-Sijil Penyertaan
 1. Anda perlu melekatkan e-Sijil Penyertaan dalam buku log anda sebagai pengesahan anda telah menjalankan ujian teori bagi lencana ini.
Catat Ulasan

0 Ulasan