LENCANA AHLI KOMPUTER (KEPANDAIAN - KATEGORI PENGETAHUAN) PENGAKAP MUDALencana ini diberi kepada Ahli Pengakap Muda sebagai pengetahuan dalam bidang komputer dengan mengetahui sejarahnya, komponen asas, sistem pengoperasian dan kegunaannya, menunjukkan kemahiran menggunakan pelbagai jenis perisian seperti Ms Office, Windows dan sebagainya.Untuk lulus ujian ini, ahli Pengakap Muda itu perlu:

 1. Mempunyai sebuah komputer (Personal Computer) atau telah menggunakan komputer di sekolah sekurang-kurangnya 12 bulan;

 2. Menerangkan apa itu komputer dan komponen asasnya;

 3. Mengetahui sejarah ringkas komputer;

 4. Menerangkan pelbagai jenis komputer dan bagaimana data disimpan;

 5. Mengetahui mengenai Sistem Pengoperasian (Operating System-0S) dan kegunaannya; misalnya Windows, Macintosh, Linux, dan sebagainya;

 6. Mengetahui 6 jenis kegunaan komputer di rumah, pejabat dan industri; dan

 7. Menyediakan satu pengaturcaraan persembahan komputer MS Power Point dan sebagainya ATAU mempunyai kemahiran dalam pemprosesan perkataan seperti MS Words dan sebaginya.
 1. Maklumat diri

 2. 8-10 orang ahli patrolnya

 3. Gambar anda dan sebuah komputer (Personal Computer) atau telah menggunakan komputer di sekolah sekurang-kurangnya 12 bulan. Tuliskan laporan ringkas;

 4. Laporan bergambar menerangkan apa itu komputer dan komponen asasnya;

 5. Laporan berkenaan sejarah ringkas komputer;

 6. Menerangkan pelbagai jenis komputer dan bagaimana data disimpan;

 7. Menerangkan mengenai Sistem Pengoperasian (Operating System-0S) dan kegunaannya; misalnya Windows, Macintosh, Linux, dan sebagainya;

 8. Menerangkan 6 jenis kegunaan komputer di rumah, pejabat dan industri; dan

 9. Cetak hangout yang anda lakukan sendiri berkenaan satu pengaturcaraan persembahan komputer MS Power Point dan sebagainya ATAU mempunyai kemahiran dalam pemprosesan perkataan seperti MS Words dan sebagainya;

 10. Pautan url (url link) video anda yang dimuat naik ke saluran YouTube mesti dituliskan ke dalam buku log dan boleh diakses semasa pengujian dijalankan; dan

 11. Setelah lulus lencana, lekatkan salinan sijil lencana dalam buku log anda.FOKUS TUGASAN (1)

Menyiapkan Buku Log

 1. Anda perlu menyiapkan buku log bagi Lencana ini (sama ada melalui pembelajaran sendiri dengan mencari maklumat melalui internet atau menggunakan aplikasi google meet atau zoom bersama pemimpin anda).
Mempersembahkan Buku Log
 1. Buku log perlu lengkap dan ditunjukkan kepada pemimpin anda sama ada menggunakan aplikasi Whatsapp video call atau google meet atau zoom.
Ujian lisan
 1. Pemimpin perlu menguji ahli Pengakap secara lisan ketika sesi bersama ahli Pengakap dengan menggunakan aplikasi Whatsapp video call atau google meet atau zoom.
Ujian Praktikal
 1. Anda perlu memuat naik video anda sendiri yang jelas kelihatan muka anda ke saluran YouTube anda sedang melakukan aktiviti praktikal kepengakapan contoh seperti aktiviti kemahiran, berbasikal, melakukan ujian kawad kaki, berenang, melukis dan sebagainya. Pautan (link) url perlu dikongsikan dan ditulis dalam buku log anda dan boleh diakses sepanjang masa.
 2. Perkara di bawah WAJIB divideokan dan dimuat naik ke saluran YouTube anda dan boleh diakses oleh pengunjung terutamanya Pemimpin anda (rujuk panduan bagaimana cara memuat naik video ke YouTube). Video anda perlu nampak muka anda menunjukkan cara:
   1. Anda sedang membuat persembahan menggunakan Power Point presentation kepada rakan anda berkenaan satu tajuk berkaitan komputer.

FOKUS TUGASAN (2)

Ujian Teori Secara Dalam Talian

 1. Anda perlu menjawab soalan teori yang telah disediakan oleh Jawatankuasa Program Negeri Selangor seperti dalam pautan (link) berikut.
 2. Ahli Pengakap DIGALAKKAN menggunakan EMAIL GOOGLE CLASSROOM (DL KPM) atau sebarang email penjaga anda untuk daftar mula tugasan ini.
 3. Anda dikehendaki menjawab soalan teori tersebut berdasarkan bahan rujukan sedia ada.
Markah Lulus
 1. Jawatankuasa Program Negeri menetapkan markah lulus Ujian Teori tersebut adalah 80%.
 2. e-Sijil Penyertaan Ujian Teori dalam talian akan diberikan sekiranya anda berjaya mendapat markah 80% dan ke atas sahaja.
 3. Anda boleh ulang semula menjawab soalan jika perlu. Tiada had percubaan.
e-Sijil Penyertaan
 1. Anda perlu melekatkan e-Sijil Penyertaan dalam buku log anda sebagai pengesahan anda telah menjalankan ujian teori bagi lencana ini.
Catat Ulasan

0 Ulasan